EVENT: Back To The Future

Semco Style Masterclass

Teamontwikkeling Masterclass

 

In de Semco Style Masterclass reeks focussen we ons op teamontwikkeling binnen een organisatie. Wanneer je als organisatie-zijnde doelen hebt vastgesteld, de juiste mensen hiervoor hebt gebundeld en effectieve supportsystemen hebt ingericht, blijft echter nog steeds de vraag bestaan of teams de doelen naar wens kunnen verwezenlijken. Een goede rolverdeling tussen teams en leiders is hierin van belang. Daarnaast heeft de ontwikkeling van een team een wezenlijke invloed op de realisatie van de vastgestelde doelen. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met het vertrouwen binnen het team om elkaar te ondersteunen in dit proces? Voelen teamleden zich in de juiste mate verantwoordelijk voor het realiseren van (team)doelen?

Kortom, teamontwikkeling kan niet onderschat worden in de ontwikkeling van de organisatie als geheel. In deze masterclass reeks verrijk je jezelf met praktische handvatten om direct aan de slag te gaan met de ontwikkeling van jouw team.

Volgende editie: 10 november 16:00 – 17:00 – Retrospectieven

Het reflectievermogen binnen teams en individuen is van enorm belang. Zo wel tijdens als aan het eind van een project of proces zijn retrospectieven een effectieve manier om ontwikkeling een bewuste plaats te geven.

Retrospectieven worden vaak ook geformuleerd als feedback. Een lastig onderwerp voor velen. Onderzoek geeft namelijk aan dat zestig procent van de feedback de prestaties niet verhoogt. Mede omdat het wordt gekoppeld aan kritiek, het rechtzetten van fouten en de gevreesde halfjaarlijkse evaluatiegesprekken die gekoppeld zijn aan de vraag of je wel of niet salarisverhoging krijgt.

Proactief op zoek naar feedback is echter een succesfactor voor verantwoordelijke, autonome teams. De sleutelwoorden zijn frequentie en consistentie. Wanneer er een gewoonte wordt gemaakt van feedback geven en ontvangen, zullen hoge spanningen worden vermeden en zal men op de hoogte zijn van individuele en collectieve verwachtingen.

In deze Masterclass editie behandelen we de manier waarop retrospectieven binnen teams effectief, eerlijk en inzichtelijk kunnen worden ingericht, om zo als team duidelijke verwachtingen te uiten en deze te meten langs de collectieve afspraken.

In een interactieve sessie geven je we direct toepasbare handvatten om retrospectieven natuurlijk te laten verlopen, met focus op de doelen van een team of organisatie.

“Een kader betekent niet meer regels. In tegendeel, het is net het dashboard van een auto; je moet op bepaalde elementen letten tijdens het rijden, anders komen de wielen eraf”.

– Deelnemer Semco Style Expert Programma

Artikel ter inspiratie

 

Een zorgorganisatie in het westen van het land is vijf jaar geleden overgestapt op zelforganisatie. Het doel: meer eigenaarschap en autonomie aan het bed. Dit leidde tot een financiële besparing want er waren veel minder managers nodig om de organisatie te besturen. De medewerkers zijn over het algemeen ook tevreden. Toch knaagt er wat in de organisatie. Bij de medewerkers komt de vraag in- en expliciet naar boven; wanneer doe ik het goed? En bij de managers bestaat een ongemakkelijk gevoel. Zij zijn verantwoordelijk voor de resultaten, maar voelt het team die verantwoordelijkheid ook en wat doe je als de resultaten achter beginnen te lopen?

Aanmeldformulier


    Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief

    We verwerken je gegevens in overeenstemming met ons privacybeleid. We gebruiken je gegevens uitsluitend om je vraag te beantwoorden en geven deze niet door aan 3e partijen.