E-Book: Iedereen de baas

Opleiding

Expert Certificatie Programma

Hét verdiepingsprogramma voor zelforganisatie

 • Van beginnen met zelforganisatie naar een expert in zelforganisatie
 • Jaar lang gratis toegang tot het Semco Style Eco-Systeem – onze digitale bibliotheek
 • Werk stapsgewijs aan verandering in je eigen organisatie

Download de brochure voor meer informatie

Tijdens het Expert Certificatie Programma doorgrond je alle facetten van zelforganisatie en zelfsturing. Aan de hand van de wereldwijd bekende Semco Style Principes en Roadmap, inspirerende gastsprekers en spelscenario’s werk je stapsgewijs aan verandering in je organisatie. Ervaar zelforganisatie al vanaf dag één.

Programma in vogelvlucht

Verbreed kennis en kunde over zelforganisatie en zelfsturing

Het Semco Style Expert Certificatie Programma (ECP) is gefocust op de wereldwijd bekende gedachtegoed van Ricardo Semler, alias Semco Style. Tijdens de training word je meegenomen door de verschillende stappen die leiden tot zelforganisatie.

Aan de hand van theorie, spelsimulaties, praktijkvoorbeelden en experimenten bouw je samen aan een breed begrip van zelforganisatie. De trainingsgroep waar je aan deel neemt is jouw laboratorium. Je bepaalt samen kaders, wijst rollen toe, evalueert en stuurt bij – net als een groep in het echt. Zo ervaar je aan den lijve wat er nodig is om willekeurige groep deelnemers te veranderen naar een zelforganiserend team. Op deze manier bewandel je het pad richting zelforganisatie binnen de training in parallel met het pad richting zelforganisatie hierbuiten. Deze leercurve zorgt voor het verhelderen van concrete uitdagingen, direct toepasbare oefeningen en handvatten om verder te bouwen aan een zelforganiserend team en organisatie.

Met de combinatie van zelfstudie, intervisie sessies en het presenteren van eigen casussen, stimuleert het Semco Style Expert Certificatie Programma een betrokken deelname en de ontwikkeling van eigenaarschap op persoonlijk en teamniveau.

De dag in vogelvlucht:

 • Een intense en uitdagende reis van drie maanden waarin je alles doorgrond en toepast wat Semco Style en zelforganisatie te bieden hebben
 • Zelforganiseren in het programma: Wanneer is het programma een succes?
 • Doorleef de 5 organisatieprincipes van Semco Style met theorie en cases
 • Maak je eigen Semco Style Roadmap van zelforganisatie tot zelfsturing
 • Doe inspiratie op door gastsprekers en verhalen van succesvolle zelforganiserende bedrijven
 • Uitdagende simulaties en scenario’s in elke sessie
 • Intervisie met andere deelnemers
 • Met buddy’s en in kleine groepen theorie bestuderen en vertalen naar jouw praktijk
 • Stapsgewijs werken aan verandering van je organisatie en toewerken naar eindpresentaties
 • Je eigen stijl en aanpak verfijnen en verrijken

Resultaat van het programma

Aan het eind van het trainingsprogramma ben je in staat zelforganisatie in je gehele organisatie te implementeren. Door in de training te focussen op het ontleden van de karakteriserende teamdynamiek in de eerste fases van zelforganisatie, leer je gedragspatronen kennen die je vervolgens in je eigen organisatie kunt bijsturen. Hierin ben je je bewust van je eigen rol en hoe deze andere in de organisatie beïnvloedt.

Als Semco Style gecertificeerd consultant word je op de hoogte gehouden van ontwikkelingen binnen de community ontvang je uitnodigingen voor roundtables, deelname in diverse programma’s als Semco Style Expert en krijg je de mogelijkheid om de ambitie als gecertificeerd Semco Style adviseur vorm te geven binnen je eigen netwerk.

Na dit programma:

 • Kun je zelforganisatie tot stand brengen in de hele organisatie
 • Herken je gedragspatronen in organisatiesystemen en kun je ze bijsturen
 • Verrijk je je eigen stijl, kennis en vaardigheden als consultant, teamlid of leider
 • Beschik je over actuele en aansprekende instrumenten voor zelforganisatie
 • Weet je na verschillende experimenten binnen jouw organisatie wat de vervolgstappen zijn

Om een heldere vertaling te maken van de inhoud van dit programma naar jouw team of organisatie, krijg je toegang tot ons nieuwe Semco Style Eco-Systeem – de digitale bibliotheek gevuld met E-Books, praktijkoefeningen, video’s en meer. Deze toegang is tot 1 jaar 1 jaar na voltooiing van het programma geldig.

Bouw piramides en je krijgt mummies”

Creëer een platte organisatie, en er ontstaat ruimte voor autonomie en vertrouwen. Autonome teams hebben een groter verantwoordelijkheidsgevoel, reageren sneller op verandering en innoveren sneller. Zo zorgen gelukkige medewerkers voor gelukkigere klanten!

Doelgroep

Dit programma is geschikt voor mens- en doelgerichte ondernemers, directeuren, leiders, en (interim-) managers die bereid zijn om organisaties te creëren die zichzelf continu en succesvol blijven doorontwikkelen en die klaar zijn voor een verdiepingsslag. Die met hun team of organisatie de reis naar zelforganisatie al begonnen zijn of voornemens hebben deze transitie te starten.

Praktische informatie

 • De training vinden plaats op een goed te bereiken locatie in regio Utrecht
 • Wordt onderdeel van de Nederlandse Semco Style gemeenschap van ondernemers, consultants en trainers
 • De volgende training start op: 31 augustus 2023
 • 1 jaar lang toegang tot het Semco Style Eco-Systeem – de digitale bibliotheek
 • Prijs: €7900,- exclusief BTW

Meld je nu aan!

Contacteer Axel Mpeti voor meer informatie over inschrijvingen en maatwerkprogramma’s.

Semco Style Shares

Voor meer inspiratie!

Semco Style Talks - De podcast

In de podcast serie Semco Style Talks gaan we op zoek naar de organisatie van morgen. SSI-oprichters Farouk el Kodady en Luuk Willems verkennen samen met pioniers, leiders en ondernemers het werkend bestaan in de toekomst. Hoe mensgericht is deze toekomst? Wat wordt de rol van leiderschap? Doe hier je inspiratie op voor het future-proof maken van je organisatie in het hier en nu.

Om de week een nieuwe aflevering!

Semco Style Stories

Reis mee de wereld rond en dompel je onder in de verhalen van pioniers van over de hele wereld! Medeoprichter Luuk Willems verzamelt bijzondere verhalen van verhalen van Semco Style geïnspireerde organisaties. Deze serie geeft je een praktisch inzicht van de manieren waarop zelforganisatie tot stand komt en brengt je de inspiratie achter om zelf van start te gaan.

Populair E-Book: Top 10 Mythes

Er wordt wel eens gezegd dat elk revolutionair idee door drie stadia gaat: eerst is het belachelijk, dan is het gevaarlijk, en uiteindelijk is het nooit anders geweest. Dat geldt zeker voor democratisch management, of het kleinere Nederlandse broertje: zelforganisatie.

Ricardo Semler, dé pionier van zelforganisatie, is de aangewezen persoon om de meest gehoorde misvattingen over zijn ‘Semco Style’ van organiseren te weerleggen.