E-Book: Iedereen de baas

De oorsprong van Semco Style

De basis van het Semco Style framework ontwikkelde zich in 1980, toen de 21-jarige Ricardo Semler de Semco Group, een fabrikant van industriële mixers en pompen, van zijn vader overnam. Op zijn eerste werkdag ontsloeg hij 60 procent van alle topmanagers. Daarop bleef hij het bedrijf democratiseren en zette hij de bedrijfshiërarchie op zijn kop door zoveel mogelijk beslissingsvermogen aan het personeel over te dragen. In twintig jaar tijd breidde hij het personeelsbestand uit van 90 naar 3.000 werknemers en zorgde hij voor een groei van de jaaromzet van 4 miljoen dollar tot 212 miljoen dollar, met een personeelsverloop van slechts 2%.

In tegenstelling tot andere managementstijlen werd Semco Style niet gebouwd van theorie naar praktijk, maar andersom: van praktijk naar theorie. Het is geen statische methodologie, maar een levend raamwerk dat wordt bijgewerkt met nieuwe werkwijzen en praktische voorbeelden van bedrijven over de hele wereld, die met vergelijkbare principes werken.

Tegenwoordig bevat het kleurrijke voorbeelden uit Nederland, Duitsland, Portugal, België, Zuid-Afrika, Brazilië, Japan, China en India en daar blijft het niet bij. Het plan is om nog veel meer interculturele voorbeelden van mensgerichte praktijken te laten verzamelen en de beweging te laten groeien.

Doe mee met het Semco Style Institute…

… en ontsluit het aanpassingsvermogen, het prestatievermogen en het ondernemerschap dat in elke werknemer schuilt. Neem contact met ons op of meld je aan voor een van onze trainingsprogramma’s en evenementen.