E-Book: Iedereen de baas

Ik hou m’n feedback

‘Heerlijk’! Ik hoor het me nog zeggen. Zojuist heb ik een lunch verorberd die eigenlijk wat te wensen over liet. Ik ontving een wit in plaats van het bestelde volkorenbroodje en er was meer saus dan zalm. Natuurlijk had ik kunnen klagen, beter geformuleerd, kunnen bijsturen/corrigeren/de dialoog aangaan. Dan was er de kans op herstel en verbetering geweest. Maar ik had in mijn hoofd al snel een excuus: “als ik ga klagen gooien ze dit eten weg, en dat is zonde.” Zo vertrek ik in de horeca wel vaker met een ander gevoel dan mijn reacties doen vermoeden. Bij kappers ook.

Zo moeilijk is het dus, feedback geven. Als ik een wit niet voor een volkorenbroodje durf te ruilen, hoe snel zal ik een collega dan aanspreken? Niet snel. Ik sta er niet alleen in: zo zou uit onderzoek blijken dat de helft van medewerkers feedback geven volledig uit de weg gaat. Persoonlijk denk ik dat die schatting nog aan de lage kant is.

“Als ik een wit niet voor een volkorenbroodje durf te ruilen, hoe snel zal ik een collega dan aanspreken?”

Bij trainingen over feedback gaat het vaak over de techniek. Je kent ze vast: ‘ik zag je…’ dat geeft me het gevoel dat…’. De hamburger: kritiek verpakken in twee complimenten. Leuk en aardig, maar iedereen die je tegemoet treedt met een gesprekstechniek ziet je van verre aankomen. En het ongemak van het moment haal je er niet mee weg.

Interessanter is om je overtuigingen te onderzoeken. Mijn collega Mark van Bemmel doet dat in trainingen rond het onderwerp. Het levert veel betere gesprekken en inzichten op. Wat ik al wist: ik ben bang om te kwetsen. Het ongemak van de kleine correctie is makkelijk uit de weg te gaan in de horeca, je komt er gewoon niet meer terug. Maar wat ik inzag in de training was dat ik feedback geven ook moeilijk vindt uit angst zelf gekwetst te worden. Als ik een collega nu feedback geef, beïnvloedt dat een belangrijke relatie, en kan het als een boemerang bij me terugkomen.

“Iedereen die je tegemoet treedt met een gesprekstechniek ziet je van verre aankomen.”

Het was reuzespannend, maar met een gewaardeerde collega ben ik een heus feedbackgesprek aan te gaan. En dan niet omdat er een specifieke irritatie is, maar omdat we intensief samenwerken. We zien elkaar vaker dan wie dan ook. Dan ontbreekt juist het uitzoomen: hoe doen we het eigenlijk samen? We hadden het gesprek goed voorbereid. Eerst hebben we op een rijtje gezet welke waarden we belangrijk vinden, bv. gelijkwaardigheid en ondernemerschap. Vervolgens stelden we de vraag: wat zie je de ander doen als het gaat om die waarde. Als collega, en in de rol als adviseur. Zo bereikten we twee dingen: de feedback was concreet, op waarnemingen gebaseerd. En: de feedback stond ten dienste van een doel, namelijk hoe we willen werken met elkaar en met de klant aan de hand van persoonlijke waarden. Uit onderzoek blijkt dat de beste feedback niet uit de lucht vallen op basis van een irritatie, maar dat deze is gelinkt aan een persoonlijk, team of organisatiedoel.

Was het kwetsend of werd ik gekwetst? In tegendeel. Juist door van een afstandje de samenwerking te bespreken, kwamen we nader tot elkaar. En, het is echt waar, ook bij de kapper heb ik me beter uitgesproken. Of de feedback effectief was, kun je in levenden lijve zien de volgende keer dat we elkaar tegenkomen.

Dit blog is geschreven door:

Blogs van Luuk Willems

Blogs van Luuk Willems

Co-founder | Executive Consultant/ Speaker

Luuk Willems is alweer 20 jaar bedrijfskundige. Alhoewel het sec verstrijken van tijd nooit kan worden gezien als persoonlijke verdienste, levert dat hem voldoende bagage op als organisatie-adviseur.  Stiekem ziet hij zichzelf liever als een nieuwsgierige veldonderzoeker op safari door het Nederlandse organisatielandschap. In zijn basisuitrusting zitten geen verrekijker of landkaart, maar wel een spiegel en een kompas. En natuurlijk een pakje post-its. Samen met o.a. Ricardo Semler richtte hij Semco Style institute op.

In deze blogs lees je zijn veldobservaties opgedaan in organisaties. Thema’s zijn leiderschap, verandering, zelforganisatie, en alles wat opvalt in organisaties in termen van gedragspatronen en sociale systemen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Het is onze missie om mensgerichte organisaties te bouwen. We doen dit onder andere door het aanbieden van programma’s en evenementen. Bekijk hier ons evenementenoverzicht en laat je inspireren.