E-Book: Iedereen de baas

Wat zeggen deelnemers over onze programma’s

Wat zeggen onze deelnemers over onze programma’s? We vroegen Semco Style Consultant Sabine Schilt om een paar vragen te beantwoorden.

Waarom heb jij je ingeschreven voor het programma?

In 2017 schreef ik me in voor het Changemaker programma. Op dat moment wilde ik mij graag verder ontwikkelen als leidinggevende en veranderaar. Ik was altijd al geïntrigeerd door menselijk gedrag en richtte me daarbij steeds meer op gedrag van collega’s in plaats van het gedrag van patiënten. Ik wilde samenwerking verbeteren, ook tussen organisaties. Het Changemaker programma van 2017 kon mij tools bieden om mij te ontwikkelen als de leidinggevende van de toekomst. Het Semco gedachtegoed bleef sudderen in mijn gedachten en In juni 2018 besloot ik me ook in te schrijven voor het Master Programma.

Wat pas jij toe in de praktijk?

Binnen de organisatie waar ik momenteel werk is op dit moment geen ruimte om concreet met het gedachtegoed aan de slag te gaan. Dit betekent echter niet dat ik niets van het gedachtegoed toe pas. De pijlers zijn geïntegreerd in wie ik ben en dus ook in mijn manier van werken en leidinggeven. Besluitvorming vindt samen plaats of zelfs zonder mij. Mijn collega’s kunnen thuis grote beslissingen maken dus op werk ook. Tevens hebben we onze procedures tegen het licht gehouden. Procedures die optimaal functioneren maar qua inhoud minimaal zijn en voldoen aan de criteria van bijvoorbeeld een Gemeente. Daarnaast vind ik het van groot belang dat medewerkers en collega’s zich gezien en gehoord voelen. Doen zij nog waar ze enthousiast van worden, welke ambities liggen er en wat hebben zij nodig. Is dit altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Soms is het 1 stap vooruit en dan weer 2 stappen terug. Een transformatie van denken en doen kost tijd. Tijd die belangrijk is om te nemen.

Waarom zou je het programma aanbevelen?

Tijdens de programma’s van het Semco Style Institute leer je geen methodiek waarbij je tot in detail aangeboden krijgt welke stappen gezet moeten worden en welke systemen en procedures waar ingezet moeten worden. Je maakt je het gedachtegoed eigen je krijgt tools aangeboden waarbij je samen met je organisatie of opdrachtgevers de reis tot de Semco way ontwikkelt.

Als Semco Style consultant proberen we te provoceren, te spiegelen en mensen zelf de reis te laten maken. Je hebt oog voor wat de organisatie nodig heeft, wat dit vraagt van het leiderschap en hoe het persoonlijk ondernemerschap ontwikkeld kan worden. Binnen het masterprogramma komen deze onderdelen aan bod en worden experts ingevlogen om kennis van de deelnemers te vergroten. Ook is er aandacht voor de rol als consultant en contractering. Tevens wordt er gebruik gemaakt van de kennis en expertise die zich bevindt in de deelnemers zelf. Iets waar ik zelf niet alleen veel van geleerd heb maar ook enorm van genoten heb. Het proces van de groep biedt o.a. ook voorbeelden die zich voor kunnen doen in de praktijk.

Wil je verder praten en leren over zelfsturing? Schrijf je in voor ons eendaagse Fundamentals programma. Hierin krijg je overzicht en inzicht in benaderingen van zelforganisatie en ontdek je welke stappen je kunt zetten in jouw organisatie.