E-Book: Iedereen de baas

Hoe richt je je organisatie in?

Welke langetermijnvisie organisaties ook hebben op thuiswerken, voor de korte termijn hebben we in ieder geval de uitdaging om ons werk zo goed mogelijk te organiseren zonder fysiek contact. Eén ding is zeker: organiseren vraagt nu meer dan ooit om vertrouwen. Als manager weet je niet hoe laat je medewerkers beginnen. Je weet niet hoe lang ze lunchen, hoe lang ze koffiedrinken en hoe lang ze de hond uitlaten. Misschien doen ze zelfs wel een middagdutje zonder dat je het weet. De uitdaging voor managers is om meer vertrouwen te tonen, minder te controleren en meer op output te sturen. Want die KPI’s en doelen? Die zijn nog steeds belangrijk; misschien wel belangrijker dan ooit.

Het inrichten van de organisatie bij 1m50 organiseren

Deze tijd is voor veel organisaties een geschikt moment om stappen te zetten om flexibeler te gaan werken. Tijdelijke maatregelen rond thuiswerken zijn dan een katalysator voor blijvende verandering. Er komt een nieuwe focus op onderling vertrouwen te liggen. Maar zijn vertrouwen en gedeelde controle voldoende om een succes te maken van werken op afstand?

Als teams op afstand werken en zelf meer verantwoordelijkheid nemen, zullen de teamleden de motivatie meer uit zichzelf moeten halen. Er is immers niemand meer die kijkt of je voldoende tijd aan je werk besteedt. Er is een groot verband tussen de mate van participatie en de mate van motivatie. Met andere woorden; medewerkers zijn beter gemotiveerd als ze in de gelegenheid gesteld worden om daadwerkelijk te participeren in (een deel van) de besluiten die de organisatie en het team neemt. Simpel gezegd als mensen mogen meebeslissen, dan gaan ze er ook voor.

Vooral in deze COVID-19 tijden wordt dit verschil snel duidelijk. In teams waar medewerkers onderdeel van de besluiten zijn en daarmee zelf kunnen bepalen hoe zij hun werk gaan plooien om ervoor te zorgen dat het zinvol is. In dergelijk teams zie je dat het werk gewoon doorloopt en dat zij makkelijk kunnen aanpassen. De teamleden zijn gemotiveerd om bij te dragen, sterker nog, ze moeten in sommige gevallen afgeremd worden om niet te hard te werken.

De rol van technologie bij 1m50 organiseren

Digitale transformatie heeft bij organisaties een enorme vlucht genomen in de afgelopen periode. Organisaties die nog niet zo ver waren, zijn nu massaal online gaan vergaderen en communiceren. Scholen zijn op afstand les gaan geven, en ook allerlei werkprocessen zijn in no-time gedigitaliseerd. Waar voorheen digitaal werken nog niet mogelijk leek, blijkt het nu wel te kunnen en goed te werken.

Nu wordt het tijd om daarin volgende stappen te zetten: zorgen voor bewust en veilig samenwerken. Hoe wordt er intern en extern optimaal en veilig samengewerkt aan complexe vraagstukken? Hoe werken we op kantoor met 1m50 afstand samen met mensen die thuiswerken? En hoe vergaderen we optimaal online en fysiek, delen we kennis, werken we samen aan KPI’s? Kortom: Het is tijd om we een gezonde en veilige mix tussen de fysieke en digitale wereld te vinden met de juiste software en hardware.

Dit blog is geschreven door:

Daphne van Beek

Daphne van Beek

Branding | Marketing | Country Partners

Daphne leidt de uitbreiding van het wereldwijde Semco Style netwerk naar de uithoeken van de wereld. Met haar rijke achtergrond in marketing zorgt ze voor verbinding en passende onboarding trajecten. Klik hier voor meer blogs van Daphne.

Op zoek naar meer inspiratie?

Het is onze missie om mensgerichte organisaties te bouwen. We doen dit onder andere door het aanbieden van gratis content. Bekijk hier de rest van onze blog artikelen en laat je inspireren.