E-Book: Iedereen de baas

Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler richt pijlen op Nederlandse zorg

Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler zette in januari 2017 zijn handtekening onder een nieuw initiatief: Semco Style Healthcare. 

Zijn democratische, mensgerichte filosofie past bij de huidige transitie van de Nederlandse zorg. Samenwerkingspartners Semco Style Institute en Progressional People bundelen hun kennis en vertalen het gedachtegoed van Ricardo Semler naar trainingen voor de zorg.

Semler ziet kansen voor Nederlandse zorg

Ricardo Semler is wereldwijd bekend geworden door zijn innovatieve bedrijfsaanpak. Vanuit gezond verstand, vertrouwen en verantwoordelijkheid wist de jonge Semler het traditionele familiebedrijf Semco te transformeren tot succesvol zakenimperium. Zijn visie: schrap overbodige regels en managers, neem je medewerkers serieus, waardoor ze ook gelukkiger worden.

Transitie begint bij het centraal stellen van de cliënt

“De aanpak van Ricardo past bij de beweging waarin organisaties de zorg echt cliëntgericht willen vormgeven. Daarvoor is het nodig het vakmanschap en de verantwoordelijkheid weer terug te brengen naar de zorgmedewerker”, aldus Jan Helmond, algemeen directeur FWG/Progressional People. “Sommige zorgorganisaties hebben daar hun weg al in gevonden, andere worstelen nog met de juiste vorm. Semler stelt het scherp: benader verandering niet instrumenteel, maar verander je organisatie vanuit de mens. Wat vinden de medewerkers eigenlijk van de dienstverlening? Hoe zouden zij het inrichten? Geef ze vrijheid, verantwoordelijkheid en autonomie. Die benadering maakt organisaties niet alleen productiever en vitaler, maar ook flexibeler.”

Arko van Brakel, medeoprichter van Semco Style Institute, voegt toe: “Zelfsturing wordt vaak gezien als dé oplossing voor alle problemen in de zorg, maar als het niet goed wordt ingevoerd, ontstaan er juist problemen. Zelfsturing wordt zelfdobberen, en daar wordt niemand beter van. Wij weten hoe je mensen meeneemt en op basis van vertrouwen, een gedeeld doel en gezond verstand een democratische organisatie inricht waarbinnen mensen zich kunnen ontplooien en optimaal presteren. Samen met de diepgaande kennis van de zorgbranche die Progressional People inbrengt, ontwikkelen we trainingsprogramma’s die zorgorganisaties echt helpen om zelf gezonder, krachtiger en flexibeler te worden.”

Inspiratiesessies en trainingen

Arko van Brakel, medeoprichter Semco Style Institute en Joris Kuppens, adviseur Progressional People, hebben de koppen bij elkaar gestoken en inspiratiesessies voor de zorg ontwikkeld. Deze staan gepland op 2 februari, 21 februari en 11 april. De Semco Style-trainingen starten vanaf het voorjaar. Inschrijven kan via de website van Progressional People: www.progressionalpeople.nl.

Over Semco Style Institute

Semco Style Institute is in 2016 opgericht door Ricardo Semler, Arko van Brakel, Farouk el Kodady en Luuk Willems. Semco Style Institute biedt trainingsprogramma’s voor consultants, interim managers, veranderaars en ondernemers die organisaties Semco Style – mensgericht en democratisch – willen inrichten.

Over Progressional People

Progressional People is een initiatief van FWG, het advies- en onderzoeksbureau voor het werken in de zorg in Nederland. De organisatie is partner bij duurzame organisatievraagstukken en talentontwikkeling.

# # # 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie, hoge resolutie beeldmateriaal of een interview met Jan Helmond of Arko van Brakel kunt u contact opnemen met:

Ed van Meeuwen, Senior Marketing Manager FWG/Progessional People
06 38 53 71 09
evanmeeuwen@progressionalpeople.nl

Annemieke van Herk, marketeer Semco Style Institute
06 26 16 09 74
annemieke@semcostyle.org