E-Book: Iedereen de baas

Bouwen aan sterke teams

Thuiswerken is actueler dan ooit en ‘de beste thuiswerktips’ vliegen ons om de oren. Waar het bij steeds meer bedrijven al onderdeel van de bedrijfsvoering was geworden, is het de afgelopen tijd voor praktisch iedere organisatie realiteit, of op z’n minst onderwerp van gesprek. Thuiskantoren zijn ingericht, gezinnen raken beter op elkaar ingespeeld en de beste virtual meeting tools worden uitgeprobeerd. Er ontstaan zelfs mooie nieuwe samenwerkingen en unieke initiatieven in de samenleving door de COVID-19 pandemie.

Langzaam maar zeker ontstaan er nieuwe ritmes en beginnen we te wennen aan de nieuwe situatie. Er heerst een gevoel saamhorigheid en van samen de schouders er onderzetten.

Nooit eerder kreeg het woord ‘team’ zoveel lading – want we zijn samen in deze nieuwe situatie beland. Als team. Het team waarmee je opereert, is altijd al de bouwsteen van je succes geweest, maar hoe je nu het beste uit jouw medewerkers kunt halen is actueler dan ooit. Hierbij geven we je een aantal tips die aan de basis van zelforganisatie staan en die jou direct helpen sterkere teams te bouwen.

Vertrouwen
Vertrouwen is de bouwsteen van de Semco Style filosofie en de basis van elke samenwerking. Zonder vertrouwen bouw je geen team. Doordat er nu steeds meer op afstand gewerkt wordt, wordt vertrouwen nog belangrijker, en vooral zichtbaarder. Hoe ga jij hier mee om? Geef je medewerkers het vertrouwen om het werk op hun manier te doen. Een beetje extra begrip en flexibiliteit is essentieel in deze vaak moeilijke tijden, waarin men naast thuiswerken, zich tegelijkertijd om het gezin bekommert, kinderen helpt bij schoolwerk en zich zorgen maakt over de gezondheid van naasten. Behandel je medewerkers als volwassenen. Vertrouw erop dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en zullen werken wanneer zij het meest effectief zijn. Lees hier meer over de essentie van ‘volwassenen als volwassenen behandelen’ en wat dit teweeg kan brengen in jouw team.

Duidelijkheid en kaders
Veel leidinggevenden denken dat duidelijkheid haaks staat op vertrouwen, maar dat is een misvatting. Duidelijkheid en het creëren van kaders is essentieel om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maak helder wat de (korte termijn, eenvoudige) doelen zijn en bespreek met elkaar wie welke rol pakt en wat ieders bijdrage zal zijn om de gestelde doelen te behalen. Ook is het handig om de kaders te bepalen waarbinnen je als team opereert. Heldere kaders zorgt voor psychologische veiligheid zodat de teamleden daar binnen de vrijheid voelen om te werken hoe zij dat het meest effectief achten. Probeer de regels zo simpel mogelijk te houden zodat je team de grenzen van het kader kan opzoeken.

Structuur en afstemming
Op afstand als team werken vereist structuur. Structuur in je eigen dagelijkse ritme om een gezonde balans tussen werk en privé te vinden en te behouden (veel managers denken dat deze balans ten koste gaat van het werk, maar het is vaker andersom). Maar ook structuur in het contact met je collega’s. Zorg voor frequent onderling contact. Stel daily huddles in om kort met elkaar de doelen voor de dag te bespreken, uit te vinden wat er van elkaar nodig is en waar je actief aan kunt bijdragen die dag. Maar vergeet ook niet de ruimte voor de ‘small talk’ die normaliter bij het koffiezetapparaat plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat je de aansluiting behoudt met het hele team en begrip houdt voor elkaars situatie.

Al met al zijn alle ingrediënten aanwezig om ook, of misschien wel juíst, in deze nieuwe tijden de voedingsbodem voor doeltreffende en high-performing teams te creëren. Het geeft je de kans eens kritisch te kijken naar de manier waarop je tot nu toe georganiseerd was, hoe je het anders kunt doen en welke cultuur je na wilt streven. Gebruik deze tijd om te bouwen aan een wendbare organisatie met sterke teams die draait om de klant.

Want één ding is zeker: na de ‘corona crisis’ zal de wereld er anders uitzien en kunnen we niet verder gaan zoals we dat altijd deden.

Meer horen over dit over dit onderwerp?

Tijdens een webinar gingen we in gesprek over het bouwen aan sterke teams. Het volledige webinar kun je hieronder terugkijken.

Op zoek naar meer inspiratie?

Het is onze missie om mensgerichte organisaties te bouwen. We doen dit onder andere door het aanbieden van gratis content. Bekijk hier de rest van onze blog artikelen en laat je inspireren.