E-Book: Iedereen de baas

Semco Style Academy

Welcome to SSI Academy

De kracht van zelforganisatie

Wat is er nodig om met jouw organisatie de omslag naar zelforganisatie te maken om productiviteit, winst, werkplezier én wendbaarheid te vergroten? Dit begint met het creëren van een cultuur gebaseerd op vertrouwen, in plaats van controle. Autonomie, transparantie en verantwoordelijkheid staan centraal. Teams die deze facetten goed kunnen integreren, reageren sneller op verandering en innoveren sneller. Het logische gevolg is een gelukkigere klant en werknemer, die zich betrokken bij de organisatie zullen voelen.

Leiderschap en zelforganisatie

Zelforganisatie is enorm alomvattend. De belangrijkste vraag is echter, waar begin je mee? Praktisch gezien komt de bron van goede én slechte manieren van werken voort uit de mate van vertrouwen binnen een team en organisatie. Dit vormt het gevoel van eenheid, verantwoordelijkheid en uiteindelijk ook innovatie. Aan de hand van het Semco Style Framework belicht je de kernwaarden van jouw organisatie en leer je hoe je vanuit deze kernwaarden teams kan bekrachtigen in hun eigenaarschap.

Expert programma

Bewandel het volledig pad richting zelforganisatie! Beleef hoe een zelforganiserend team samenwerkt en diens doelen vanaf dag een centraliseert ter focus voor elke sessie. Aan de hand van succesverhalen, spelende omgevingen en inspirerende sprekers, leer je samen met een internationaal cohort hoe zelforganisatie in de praktijk tot stand komt en kan dienen als middel tot het behalen van jouw eigen doelen.

Experience game

Een organisatie waar iedereen druk is met zichzelf, de klant vergeten wordt en samenwerking niet lekker loopt. Herkenbaar? Ervaar dan wat het met jou doet als je in de schoenen stapt van de klant, medewerker of directeur. Tijdens de Semco Style Experience Game leer je begrijpen waarom mensen in een bepaalde rol plotseling ander gedrag gaan vertonen. Je leert hoe je gedragspatronen kunt doorgronden, hoe je kunt bouwen aan een soepele samenwerking en klantgerichtheid – en waarom dat zo lastig is.

Introductie van Semco Style

“Groei en winst zijn een product van hoe mensen samenwerken”. Geïnspireerd door de wijsheid van Ricardo Semler, bewandeld de Semco Style het pad dat leidt naar het centraliseren van menselijke waarden in organisaties. En we zijn nog maar net begonnen. Ontdek nu de opkomst en evolutie van Semco Style!

Vertrouwen

Vertrouwen opbouwen is niet alleen een filosofie – het vergt overtuiging en vormt zodoende een zeer krachtig instrument. Het opbouwen van vertrouwen vormt de hoeksteen van Semco Style en is het startpunt van elke verandering naar meer menselijke waarden in een organisatie. Stel jezelf de vraag, hoe kun je werken vanuit vertrouwen leidend maken?

Alternatieve controle

Leren loslaten, terwijl de gang van zaken nog steeds onder controle is. Het vergt een nieuwe kijk op verantwoordelijkheid, contact en communicatie. In een moderne tijd zullen leiders degenen zijn die anderen stimuleren, bekrachtigen en faciliteren. Zoeken naar een alternatieve manier van sturing, terwijl een organisatie naar succes wordt geleid, zorgt voor de vrijheid om talenten te ontketenen.

Zelf-management

Het derde principe van Semco Style is zelf-management. Paradoxaal genoeg komt zelf-management niet tot stand zonder de inzet van anderen. Een wederzijds begrip van doelen en afspraken, in combinatie met effectieve communicatie, zijn de bouwstenen van dit principe. Stukje bij beetje zal vervolgens de daadkracht en het mandaat van teams duidelijker worden en zullen beslissingen sneller tot stand komen.

Belangen in balans

Belangen in balans gaat over organiseren met en om de klant; verregaande samenwerking met interne en externe ondernemers, en een soepele afstemming tussen al deze groepen. Het komt allemaal neer op hoe je communiceert – structureel, visueel of systematisch.

Creatieve innovatie

Creatieve innovatie is het laatste principe in Semco Style, en met reden. Innovatie is essentieel, maar ook lastig; organisaties zijn meer geneigd om successen te controleren, te monitoren en te herhalen. Het ontketenen van talent en ondernemerschap binnen uw organisatie kan echter een proces van continue verbetering stimuleren.

#1 Roadmap: Brave leadership

Wees dapper en resoluut! In deze eerste stap van de Semco Style Roadmap ontdek je hoe de betrokkenheid van leiders in een organisatie essentieel is voor een succesvolle start van elke transformatie.

#2 Roadmap: Participatory organizational redesign

Om vruchtbare grond te creëren voor zelforganisatie en autonomie, verdiepen we ons in waarom organisaties wijs en verstandig met mensen moeten zien om te gaan, in plaats van slim en handig omgaan met structuren en processen. Bewandel de weg van functionele teams naar multidisciplinaire teams.

#3 Roadmap: Pilots and experimentation

Na het herzien van structuren, commitment van leiderschap en visie, is het tijd om te gaan experimenteren met datgene waar we goed in zijn: het praktische werk! Hoe begin je en wat zijn speelse omgevingen waarin veranderingen tot stand kunnen komen en daarna doorgevoerd kunnen worden?

E-Book: 10 Myths

Zelforganisatie werd eerder geframed als anarchistisch, utopisch, tijdrovend en niet-schaalbaar. Klinkt nogal mythisch, nietwaar? Maar wat definieert nou echt een reis naar zelforganisatie? Deze cursus leert je de echte van de schijnuitdagingen te onderscheiden.

E-Book: Everyone's a boss

Als je hebt geëxperimenteerd met zelforganisatie, heb je misschien gemerkt dat het een hobbelige weg is. Er ontstaan nieuwe rollen en je krijgt de leiding over je eigen verantwoordelijkheden en doelstellingen. Deze cursus gaat dieper in op de voordelen van je eigen baas worden, gebaseerd op ons zeer succesvolle e-book ‘Iedereen is een baas’.

E-Book: Post-COVID organization

Een eens zo verre toekomst van anders werken is snel vooruitgeschoven naar het heden. In deze cursus nemen we een duik in de lessen van de pandemische periode en accelereren na een crisis. Na de cursus begrijp je de bouwstenen die echte veerkracht creëren, en u beschermen tegen toekomstige uitdagingen.

SIGN UP AND JOIN THE ACADEMY

     Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief

    We verwerken je gegevens in overeenstemming met ons privacybeleid. We gebruiken je gegevens uitsluitend om je vraag te beantwoorden en geven deze niet door aan 3e partijen.