E-Book: Iedereen de baas

Hybride Werken: Mijn Eerste Maanden Bij Semco Style Institute

In februari 2020 reageerde ik met veel enthousiasme op de vacature van Consultant bij Semco Style Institute. Ik had de opleiding al gevolgd en wilde mij graag volledig bezighouden met ‘shaping the future of work’. In maart mocht ik komen voor een 1e sollicitatiegesprek. Spannend, want ik wilde de baan heel graag. Mijn enthousiasme werd alleen maar aangewakkerd in dit gesprek. Toffe baan, met focus op Nederland, maar ook deel uitmaken van het global team, een klik met de collega’s. Mijn enige twijfel was het ‘remote werken’ (heette dat toen al zo, of heb ik deze term het laatste jaar geleerd?!). Overleg via een scherm, omdat een aantal teamleden in het buitenland woont. Kan ik, iemand die het heerlijk vindt om (grote) groepen te zien, mensen om me heen te hebben, collega’s toevallig tegen te komen bij het koffieapparaat en de printer en zelfs de kantoortuin een heerlijke werkplek vindt, werken in een omgeving waar ik niet alle collega’s live zie?

Een paar dagen later ging Nederland, en de rest van de wereld, op slot. Geen goede tijd om in een nieuwe baan te stappen (of een nieuwe medewerker aan te nemen), dus in overleg besloten dat ik de overstap (nog) niet zou maken.

Een jaar later zag de hele wereld er anders uit. Vergaderen achter je computer, vanuit je eigen huis, was bijna de norm geworden. Wel met mijn collega’s die ik al lang kende, met wie ik voor COVID dagelijks live had gewerkt, mee had geborreld, lief en leed had gedeeld.
Mijn twijfel was daarmee deels weggenomen en een jaar na mijn 1e sollicitatiegesprek stapte ik alsnog over naar SSI, een mooie kans om organisaties te ondersteunen bij het creëren van een werkomgeving waar vertrouwen, betrokkenheid en presteren hand in hand gaan. Maar dit was wel een nieuw team, waarvan ik de helft moest leren kennen als vierkantje op het scherm.

Hybride werken en remote werken zijn het gespreksonderwerp van de dag, nu we weer naar kantoor kunnen. Willen we nog naar kantoor en zo ja, hoeveel dagen per week? Op vaste dagen of flexibel? Overlaten aan de teams of ‘van bovenaf’ opleggen? En wat betekent dat voor IT, vastgoed, etc?

Bij SSI is hybride altijd al de manier van werken geweest. In Nederland is een kantoor in Utrecht, maar ik maak deel uit van het global SSI-team, waarvan een deel in het buitenland woont. Op mijn eerste werkdag, bij mijn eerste overleg met het team, werd ik hartelijk ontvangen, iedereen met een achtergrond, speciaal om mij welkom te heten. En ik voelde mij welkom!

Ik ga regelmatig naar kantoor. Vooral om mijn collega’s te zien, het is een ontmoetingsplek. Op sommige momenten ga ik juist naar kantoor om de rust op te zoeken (en niet te werken met drie kids om mij heen). Twee keer per week hebben wij een virtuele teammeeting, waarin ook uitgebreid tijd is om te praten over niet-werk-gerelateerde zaken, waardoor ik collega’s snel leerde kennen. Via Slack worden inhoudelijke zaken gedeeld en besproken, maar ook daar houden we elkaar op de hoogte van zaken die in ons leven spelen. Eén keer per maand hebben we ‘Friday Afternoon Drinks’, die overigens niet voor iedereen in de middag valt door de verschillende tijdzones, waar we iedere keer op een creatieve manier meer van elkaar te weten komen. Door de Semquiz, ‘two truths & one lie’, Semco cribs,.. Vertrouwen, openheid, work hard and play hard, zo heb ik Semco leren kennen. En vooral practice what you preach; wij beslissen zelf wanneer en waar we werken, met onze gezamenlijke doelen voor ogen.

Mijn start bij SSI was niet helemaal zoals ik mij had voorgesteld, omdat mijn vader vlak voordat ik startte in het ziekenhuis belandde en te horen kreeg dat hij kanker had. Hij ging snel achteruit en binnen drie weken kwam hij te overlijden. Een heftige tijd, waarin ik de steun van onder andere mijn collega’s heel hard nodig had. In de korte tijd dat ik bij SSI werkte had ik live én remote een band opgebouwd met mijn collega’s en ik voelde mij dan ook ontzettend gesteund, zowel tijdens zijn laatste weken als na het overlijden van mijn vader. Zowel ruimte om de tijd te nemen als ondersteuning om weer aan de slag te gaan. Wat ben ik blij dat ik bij deze community mag horen!

Voor remote en hybride werken is geen formule die voor iedereen werkt. In gesprek met elkaar, ieders belangen op tafel en gewoon gaan doen, experimenteren, evalueren en aanpassen waar nodig. Uit ervaring kan ik zeggen dat het bij SSI het werkt!

De Hybride Werkplek

Benieuwd naar meer informatie over hybride werken en hoe je dit succesvol kunt toepassen in jouw organisatie? Lees hier het Engelstalige artikel dat we er overschreven of meld je aan voor het webinar ‘Hybrid Working Is Not AboutWhere You Work‘.

Dit blog is geschreven door:

Eveline Hadewegg Scheffer

Eveline Hadewegg Scheffer

Content | Trainer | Catalyst

Als senior consultant houdt Eveline zich bezig met incompany maatwerk en faciliteert ze trainingsprogramma’s. Een ervaren teamcoach met een expertise in de drijfveren van mensen. Klik hier voor meer blogs van Eveline.

Op zoek naar meer inspiratie?

Het is onze missie om mensgerichte organisaties te bouwen. We doen dit onder andere door het aanbieden van gratis content. Bekijk hier de rest van onze blog artikelen en laat je inspireren.